Alef, a pont, ahol minden összeér

április 10, 2011 § 1 hozzászólás

Paulo Coelho új könyvéről, az Alefről

Paulo Coelho a szerelmen keresztül éli az életet és a világot. Hiszen az emberi kapcsolatokon keresztül adunk-kapunk, oldjuk és kötjük a karmánkat életeken át. Most megjelent, új könyvében, az Alefben újra átadja nekünk a csodát, amit átélt és amit mi is átélhetünk bármelyik pillanatunkban. Szeretem, ahogy ír, mert annyira emberi, annyira egyszerű és mégis költői, hogy nagyon hamar magaménak érzem a gondolatait és a történeteit.

Az Alef főhőse az író maga, aki ismét kitárja lelkét a világnak. Vállalva önmaga gyengeségeit, kétkedő gondolatait, rögtön a könyv elején bevallja, hogy spirituális válságba került, boldogtalan és a hite nem elég erős. Mestere erre azt mondja: “Nagyszerű. A kétség hajta az embert előre.” Paulo ezután indul mestere tanácsára élete harmadik zarándokútjára: 9822 kilométert vonatozik a transzszibériai expresszel Moszkvától Vlagyivosztokig. Útjára többen is elkísérik: az orosz kiadó munkatársai, Yao a tolmács és egy kitartó olvasó, Hilal, a fiatal, török lány.

Bár Coelho már harminc éve él a feleségével, élete útján újra és újra szemben találja magát a szerelemmel. Ebben a könyvben Hilal ostromolja kitartóan  jelenlétével és szenvedélyes szerelmével. Amikor az utazás elején “véletlenül” belépnek együtt az Alefnek nevezett energiapontba, ahol a tér és idő összesűrűsödik majd kitágul, világossá válik számukra, hogy sorsuk már egy korábbi életükben összekapcsolódott. Az író úgy érzi végre itt a lehetőség, hogy újra ura legyen saját birodalmának és megtalálja azt az átkot vagy áldást, amit nem ismer, de ereje egész eddigi életében elkísérte. Az utazás alatt Coelho többször is belép a lánnyal az Alef ajtaján, melyen keresztül egyik előző életébe visszatérve megérti, mi is történt vele és miért hozta Hilalt a sors újra az útjába.
A múltbéli történet kibontakozása közben nyomonkövethetjük a szenvedélyes, fiatal lány és a húsz éve házas, érett férfi jelenben kialakuló gyengéd kapcsolatát. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz és meg is élik kapcsolatuk mélységét anélkül, hogy Paulo házasságtörést követne el. Annyira szépen vezeti végig az érzelmek és a vágyak hullámzását, cseppet sem titkolja, hogy mint férfi, mennyire kívánja ezt a fiatal nőt. Az aikido, a Béke Útjának tanítása szerint vágyainak nem ellenállva hagyja, hogy a vágyai beteljesedjenek egy másik dimenzióban.

Kettejük találkozásának történetén kívül megismerjük az író-olvasó találkozók hangulatát az író szemszögéből és mindazt, ami ezzel jár. Valamint részévé válunk a hosszú kilométereken át tartó vonatozásnak is, amibe belegondolva, még olvasóként is felnyögtem: “Úristen, ez tényleg 9000 kilométer hosszú?
A történet végére Paulo világában minden újra a helyére kerül és az olvasó is elégedett lesz. Lelkünk jól lakik Coelho szerethető stílusában feltálalt hétköznapi bölcsességekkel, melyeknek megélése valóban rendkívülivé tehetik életünk pillanatait.

Néha el kell mennünk messzire, ahhoz, hogy megértsük azt, ami közel van. Számomra ez az egyik kedvenc gondolat a könyvből, mert felfedeztem, hogy magam is zarándok vagyok és “csak akkor tudok a lelkemmel beszélgetni, amikor a sivatagban, a városban, a hegyek közt vagy az országúton vagyok.” Coelho volt az, aki sok évvel ezelőtt elültette bennem a vágyat, hogy végig járjam Szent Jakab útját. Ha odafent is úgy akarják, erre pár hét múlva sor kerül 🙂 És valószínűnek tartom, hogy az ő könyve lesz az, amit magammal viszek az útra.

Köszönöm a könyvet az Athenaeum kiadónak!

Reklámok

§ Egy hozzászólás ehhez: Alef, a pont, ahol minden összeér

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Mi ez?

You are currently reading Alef, a pont, ahol minden összeér at panniművek.

Meta

%d blogger ezt kedveli: